top of page

Kwetsbaarheid is een zwakte

Het tegenovergestelde is waar: in werkelijkheid kan het erkennen van kwetsbaarheid de grootste kracht van een tiener zijn. Het opent de deur naar echt zelfbewustzijn en groei. Het omarmen van kwetsbaarheid zorgt voor de ontwikkeling van veerkracht. Neurowetenschappen tonen aan dat het aangaan van uitdagingen de neurale paden versterkt die geassocieerd worden met probleemoplossing en emotionele regulatie.


Uit onderzoek blijkt dat 70% van de tieners die een mentaliteit aannemen die groei en kwetsbaarheid waardeert, betere resultaten boeken op het gebied van geestelijke gezondheid.
 

Wat we kunnen doen: Moedig open gesprekken over emoties aan, bevorder voorlichting over geestelijke gezondheid en bied toegang tot ondersteunende bronnen. Ook kun je groeimindset oefeningen aanbieden. Door middel van deze oefeningen -die zijn ontworpen om uitdagingen als kansen te zien- worden neurale verbindingen versterkt die veerkracht ondersteunen.
 

​Bronnen:

  1. Effect van Groeimindset op Mentale Gezondheid Twee Jaar Later: De rol van smartphonegebruik.Xiaoxiong Lai,1 Chang Nie,2 Shunsen Huang,1 Yajun Li,3 Tao Xin,2 Cai Zhang,2 en Yun Wang (2022).Academisch redacteur.

  2. Wat een 'Growth Mindset'; hebben eigenlijk betekent. Carol Dweck (2016). Harvard BusinessReview.

Oefening

Kwetsbaarheid betekent open zijn over onze gevoelens, gedachten en ervaringen, zelfs als we bang zijn voor oordelen of afwijzing van anderen. Het gaat erom dat mensen ons echt zien, met alle gebreken en al. Dit kan moeilijk zijn omdat veel mensen denken dat we altijd sterk en zeker moeten lijken.

 

Maar kwetsbaar zijn is belangrijk omdat het ons helpt een sterkere band met anderen te krijgen, onszelf beter te begrijpen en te groeien als individu.

 

Hier zijn 5 strategieën om je tienerdochter te helpen zich kwetsbaar op te stellen. Dit kan een mooie manier zijn om haar te helpen uit te groeien tot een zelfverzekerd en authentiek individu.

BLOS STYLE ELEMENTS SOCIALS (6).png
32.jpg

kwetsbaar zijn is ok

01

Moedig zelf reflectie aan

Help haar tijd te besteden aan het onderzoeken van haar angsten
en de dingen die haar tegenhouden. Bespreek in welke situaties ze zich zorgen maakt om beoordeeld of afgewezen te worden en bespreek deze gevoelens samen.

02

Kleine stappen

Help haar tijd te besteden aan het onderzoeken van haar angsten
en de dingen die haar tegenhouden. Bespreek in welke situaties ze zich zorgen maakt om beoordeeld of afgewezen te worden en bespreek deze gevoelens samen.

03

Leer zelf-compassie

Herinner haar eraan dat het oké is om zich kwetsbaar op te stellen
en dat het een teken van moed is, niet van zwakte. Moedig haar aan om zacht voor zichzelf te zijn wanneer ze uit haar comfortzone stapt.

04

Help grenzen stellen

Begeleid haar in het begrijpen dat open zijn niet betekent dat ze alles
met iedereen moet delen. Vraag aan haar bij wie ze zich veilig voelt om haar gevoelens en gedachten
vrij te uiten.

05

Actief Luisteren

Laat haar zien hoe belangrijk het is om zonder oordeel naar anderen te
luisteren. Als ze praat, luister dan met volle aandacht en empathie en laat haar zien dat haar gevoelens waardevol zijn en gerespecteerd worden.

06

Vier Imperfectie

Versterk dat iedereen fouten maakt en dat niemand alle antwoorden heeft. Leer haar om haar imperfecties te omarmen en ze te zien als kansen voor groei in plaats van gebreken.

07

Moedig het zoeken naar feedback aan

Stel voor dat ze aan haar vriendinnen eens vraagt:  drie dingen die ze leuk aan haar vinden. En één ding die ze misschien iets kan aanpassen in haar communicatie. Dit kan haar helpen om te leren en zich zekerder te voelen.

Je dochter steunen om zich kwetsbaarder op te stellen is een proces dat haar leven kan verrijken en kan leiden tot een sterker zelfbewustzijn, betekenisvollere relaties en persoonlijke groei.

Het is een reis die jullie samen kunnen maken, waarbij je geduld, begrip en aanmoediging biedt bij elke stap die ze zet.

33.jpg

hoe kun je je dochter ondersteunen

34.jpg

minder angst

35.jpg

bouwen aan haar zelf-vertrouwen

bottom of page